Natuur, plezier, activiteit en avontuur

Newsroom Winterberg
2007 TW Gipfel 1 009

Super veel vakantiehoogtepunten in de Vakantiewereld Winterberg – het hele jaar door!

Die Hochheide auf dem Kahler Asten
Kahler Asten

Winterberg is een sportstad van internationale allure. Bobsleebaan, bikepark en skigebieden zijn tot ver over de grenzen bekend en staan symbool voor actief zijn, lekker bewegen en hoogwaardige accommodaties. Hier leveren professionele sporters topprestaties en genieten vakantiegasten actief en gezond van hun vrije tijd, midden in de ongerepte natuur. Er zijn hier nationaal en internationaal bekende sportaccommodaties. Er ligt een uitgestrekt netwerk aan wandel- en fietsroutes . Hier strekken bossen zich eindeloos uit, afgewisseld door zonnige dalen en verlokken veertien schilderachtige dorpen tot allerlei outdoor-activiteiten.

Natuur en panorama’s

Rond Winterberg liggen verschillende beschermde natuurgebieden. De stad is omgeven door de hoogste bergen van West-Duitsland. Vanaf het ‘Dak van Sauerland’, heb je een schitterend uitzicht.  Glasheldere riviertjes, zeldzame vogels en planten op de hoogheides, beschermde natuurgebieden en het natuurpark Rothaargebergte, ongenaakbare, stijl opgaande rotswanden met wilde vegetatie.

Watervallen, prachtige, grillige beekjes. In de Vakantiewereld Winterberg vind je plekken die nog door mensenhanden onberoerd lijken te zijn.

Vanaf de Panorama Belevenisbrug heb je een geweldig uitzicht over deze natuurpracht. Dit 20 meter hoge bouwwerk staat bovenop de Winterbergse Kappe. Hier op het ‘Dak van Sauerland’ ervaar je dat gevoel van vrijheid, weidsheid en avontuur.

Wandelen

07 TW Fernglas 152De wandelschoenen aan en op naar de top! Daarboven krijgt tijd een compleet andere betekenis. Het besef, je gestelde doel bereikt te hebben, geeft een heerlijk gevoel van rust en tevredenheid. Met een netwerk van 460 kilometer goed gemarkeerde wandelroutes behoort Winterberg tot de meest toonaangevende wandelgebieden van Duitsland. Het biedt een kwaliteit dat zijn gelijke niet kent

Winterberg maakt deel uit van het bergwandelpark Sauerland. Dit park was de eerste Duitse kwaliteitswandelregio. Het maakt  deel uit van het internationale samenwerkingsverband „Best of Wandern“.

In de regio Winterberg lopen verschillende bekende en hoogwaardige langeafstandsroutes, zoals de Rothaarsteig. Een andere, door het Duits Wandelverbond gecertificeerde kwaliteitswandelroute, is de Winterbergse Hoogtetoer. Deze hoogstgelegen wandelroute van Westfalen begint en eindigt op de Kahler Asten. Op deze route overwin je vier “achthonderters”; toppen van 800 meter. Al naar gelang training en conditie, kan deze wandeling in tot tien etappes worden afgelegd.  Daarnaast zijn er talloze andere wandelmogelijkheden, alle ingedeeld naar zwaarte en thema. Zo is er bijvoorbeeld de mythen- en sagenroute, of het kloven- en bruggenpad.

Nordic Walking

Gezonde berglucht

Als je je goed voelt, dan straal je dat ook uit. Mensen herkennen die positieve levensinstelling en die temperamentvolle levensvreugde onmiddellijk. In de Vakantiewereld Winterberg voel je je al heel snel lekker in je vel. Het recept: de juiste voeding, voldoende frisse lucht en beweging. Zo train je bijvoorbeeld je hele lijf met Nordic Walking. In Winterberg vindt iedereen snel zijn eigen lievelingstraject. Het netwerk van Nordic walking-routes beantwoordt aan de kwaliteitscriteria van het Duitse Skiverbond. De routes zijn goed gemarkeerd en onderverdeeld in verschillende moeilijkheidscategorieën. Uniek is het traject in het Kuurpark, dat van baanverlichting is voorzien. Dat is echter nog niet alles. Het DSV Nordic Active Centrum in Winterberg heeft als enige in de Bondsrepubliek een gecertificeerd Nordic Blading traject.

Tip: een uitdaging voor de Nordic walker met ambitie is de Nordic Trekking Trail. Deze route is speciaal voor Nordic Trekking gemaakt. Vanuit Winterberg lopend langs de hoogtedorpen – ook wel de hemeldorpen genoemd- krijg je een overvloed aan schitterende natuurindrukken te verwerken.

Fietsen

Foto: Georg Hennecke Teichstr. 10 D-59872 Meschede
Fietsen op paden midden in de natuur

Het draait om de mix: het zwetend klimmen trappen, de adrenalinekick bij afdalingen en steeds dat prachtige landschap om je heen, dat na elke bocht weer nieuwe vergezichten en bezienswaardigheden biedt. Ontspannen tochten door schilderachtige dalen met lichte glooiingen.

De bike-arena Sauerland bestaat uit een netwerk van 1700 kilometer aan fietstrajecten, voor elke smaak en uitdaging. Midden in dat gebied bevindt zich de Vakantiewereld Winterberg, met 600 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes.

Winterberg vormt de start en finish van bekende en geliefde fietstochten, zoals de Ruhrdalfietsroute (RuhrtalRadweg) en de Lennedalroute (Lennetalroute). Wie een nog grotere adrenalinekick zoekt, kan uitstekend terecht in het Bikepark Winterberg, een dorado voor de echte downhil-freaks. Goed opgeleide coaches in dit meest geliefde bikepark van heel Duitsland, leggen beginners niet alleen uit hoe ze het beste over het parcours kunnen fietsen, maar leren hen ook de nodige trucs en de fijnere kneepjes van de rijkunst. Fietsen zonder noemenswaardige inspanning kan ook in Winterberg. Met de moderne E-bikes is zelfs de beklimming van een van de 800 meter hoge toppen hier kinderspel.

Fun und Adventure

Luchtacrobatiek op twee wielen

In de afgelopen jaren heeft Winterberg zich tot Funsport-metropool ontwikkeld. In het Bikepark Winterberg stuwen de  downhillfreaks hun adrenalinepeil in de hoogte.   Wie liever de hoogte opzoekt, kan niet alleen terecht op de Panorama Belevenisbrug met allerlei spelelementen tussen hemel en aarde. Klimmen en klauteren kan ook heel goed in het klimbos, dat in totaal 51 stations heeft op verschillende hoogtes tot wel 12 meter boven de grond. Dit is niet alleen iets voor gepassioneerde klimmers. Het parcours is ook goed geschikt voor de minder moedigen. Of je kiest voor klimmen op de natuurlijke rotsen van de Kletter Arena Sauerland.

Zon, water, muziek en ‘coole’ stunts: Florida in Hochsauerland!

Wakeboarden, waterskiën en heel veel ‘action’ biedt de “wake and water” op de Hillebachsee. Wie de Vakantiewereld eens van boven wil bekijken, kiest het luchtruim per  deltavlieger, een ultralight vliegtuig of al para-sailend, en ontdekt hoe eindeloos vrij het boven de wolken is.

IMG_0119
Smalle, amper bereden wegen

De beste bochten liggen in de Vakantiewereld Winterberg gewoon om de hoek. Je bent hier namelijk midden in de Bikers World Sauerland. Met 12 uitgeschreven toertochten van 100 tot 235 kilometer lengte, is dit gebied een van de meest geliefde motorsportregio’s van heel Duitsland. Genieten van snelheid kan ook op de kartbanen in de Vakantiewereld Winterberg, zowel binnen als buiten. Zonder motor, maar zeker niet minder snel, gaan de hillracers en de bullracers in de zomer op de hellingen van sommige skigebieden. Op de Golfbaan Winterberg komen gasten er al snel achter: golfen is leuk. Machtige, oude bomen omzomen het complex. De baan telt negen holes – een halve ronde- , die beslist uitdagend zijn. De speciale moeilijkheidsgraad van deze golfbaan komt vooral door de talrijke schuine plekken. Toch komen ook beginners hier met voldoende oefenmogelijkheden en gemakkelijke parkoersen goed aan hun trekken.

Gezondheid en wellness

Bewegen in de frisse lucht geeft je een opkikker. Zeker in de Vakantiewereld Winterberg. Winterberg is een van de weinige plaatsen in de Duitse middelgebergten, die een officieel erkend geneeskrachtig klimaat hebben.

Het klimaat hier op 800 meter hoogte, is te vergelijken met die in hooggebergtes of aan zee. Het heeft een positieve uitwerking op gezondheid en welbevinden.

Een leuke uitnodiging om mee te doen en actief de „accu op te laden“, is het programma ActiefTijd Winterberg. Gezondheidspreventie op basis van beweging, ontspanning, geestelijke balans, voeding en doelgerichte medische check-ups.

Eigenlijk is ActiefTijd een moderne uitvoering van de vroegere kuur, op basis van zelfverantwoordelijkheid.

Het nieuwe programma is alleen veelomvattender, duurzamer, leuker en aantrekkelijker.  Het complete programma van mogelijkheden voor zowel zomer als winter, staat in de activiteitenplanner. Het aanbod is ook te vinden bij de online ActiveStore. De ongerepte natuur in de Vakantiewereld Winterberg is meer dan alleen een aantrekkelijke omgeving om lekker buiten te sporten en te bewegen. Het is ook een plek om te ontspannen; een groene wellness-oase. De echte natuurlijke omgeving heeft een therapeutische werking en helpt bij het opnieuw richting geven aan je leven.

De natuur helpt bij het zoeken naar de zin van het leven.

Shoppen en genieten

Op je gemakje over de winkelstraat slenteren, hier en daar eens blijven staan, allerlei mooie dingen ontdekken en tussendoor op een zonovergoten terrasje genieten van een welverdiende cappuccino. Dat is een wezenlijk deel van het vakantiegevoel. Maar liefst veertig modezaken, die gezamenlijk meer dan tachtig topmerken in huis hebben, verzorgen een aanbod, dat zich moeiteloos kan meten met dat van een grote stad. Bij de grotendeels nog zelfstandige winkeliers vind je een service en een sfeer, die bij filialen van grote ketens allang is verdwenen. Op bijna elke hoek is wel een café of restaurant, waar je ontspannen kunt genieten, waar je kunt kijken en gezien kunt worden. Shoppen in Winterberg, dat is uitgebreid en ontspannen winkelen; en dat ook nog eens veertig zondagen per jaar!

Voor het hele gezin

De Belevenisberg Kappe biedt met het bikepark, de zomerrodelbaan, de Panorama Belevenisbrug en het klimbos, een compleet recreatieaanbod voor groot en klein. Het natuurbelevenispad aan het einde van de Panorama Belevenisbrug, is eigenlijk een klaslokaal midden in de natuur. Zowel kinderen als volwassenen leren hier van alles over het bos en zijn bewoners. De interactieve stations prikkelen de kinderen tot meedoen en proberen.

Kappi de eekhoorn is je aardige gids, die je aanzet tot ruiken, voelen en in de meest letterlijke zin,  “begrijpen”.

De Hillebachsee met zwemgedeelte, bootverhuur, midgetgolf- en pit-patbanen, het Bowlhause en talrijke speeltuinen, bieden een recreatieaanbod waar elk gezin zijn eigen programma uit kan samenstellen. En met spelletjes en pauzes op het juiste moment hebben ook de kleintjes lol in een wandelingetje naar de Kahler Asten, de bron van de Ruhr of het hoogheidegebied Met zoveel mogelijkheden willen kleine vakantiegangers het liefste alles een keer proberen. Maar zoveel pret doet een aardige aanslag op de vakantiekas. Ook daaraan heeft de Vakantiewereld Winterberg gedacht.

Tip: de WinterbergCard plus. Daarmee kunnen vakantiegangers gratis gebruik maken van de belangrijkste attracties in en rond Winterberg. De kaart wordt uitgereikt bij een overnachting in bij deze actie aangesloten hotels, pensions of vakantiewoningen.

Kinderen ontdekken de natuur

Sportcomplexen en evenementen

Tausende Zuschauer beim iXS Dirt Masters
Duizenden bezoekers bij de iXS Dirt Masters

Winterberg is niet alleen in de winter, maar ook in het ‘ groene’ seizoen podium voor internationale topevenementen. Bovenaan staat iXS Dirt Masters, Europa’s grootste mountainbike freeride festival. En dan is er ook nog de HochsauerlandChallenge, een wielerwedstrijd vor iedereen met ex-wielerprof Olaf Ludwig. Ook zijn in de zomer de atleten op het gebied van de ‘nordic sports’ actief. Zij houden bijvoorbeeld ’s zomers in Winterberg de wedstrijd om de Alpen Cup Nordic Combination of de Duitse kampioenschappen skispringen / nordic combination.

In Winterberg trekken prestatiesport en breedtesport gezamenlijk op.

In het bosrijke Winterberg vinden ook telkens weer de Duitse en Europese kampioenschappen houthakken plaats. De vroegere Europese kampioen Dick Braun woont hier zelfs. Met of zonder wedstrijden, een bezoek aan de bobsleebaan Winterberg Hochsauerland of de St. Georg skischans is altijd leuk en leerzaam. Minder sportief, maar zekere niet minder het bekijken waard, zijn de vele evenementen bij de talrijke verenigingsevenementen en schuttersfeesten, het Stadsfeest, de traditionele herfstkermis of zelf het kroegenfestival Nightgroove. Het hele jaar door zet de vereniging KuKuK culturele accenten. In het najaar is het smullen geblazen bij het aardappelpoffen dat overal wordt gehouden, of op het Hochsauerland Wandelfestival met zijn culinaire wandeling.

Verblijfsaccommodaties

Met een capaciteit van bijna 8500 bedden heeft Winterberg het grootste aanbod aan verblijfsmogelijkheden van heel Sauerland. Hier vind je geen hotelflats, maar op de individuele gast ingestelde hotels, gasthuizen, pensions en vakantiewoningen. Van de 420 overnachtingsbedrijven, waarvan 150 met acht of meer bedden, heeft zich een aantal op de speciale behoeftes van hun gasten ingesteld. Deze ondernemingen zijn gecertificeerd en aan de hand van het kwaliteitskeurmerk te herkennen als speciaal adres voor wandel-, fiets- of motorvakanties. Wandelpaden, fietstochten, Nordic-walking-trajecten, AktivStore en nog veel meer op http://nl.winterberg.de