Glijden, shredden, slalommen, of in volle vaart de helling afskiën

Newsroom Winterberg
IMG_5301

Wintersport en winterpret in de meest toonaangevende wintersportplaats van de Duitse middelgebergten

IMG_3939_1
Moderne, comfortabele liften

Winterberg is een van de meest sneeuwzekere plaatsen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. De plaats is het centrum van de Wintersport-Arena Sauerland, die door het Duitse Ski Magazin werd uitgeroepen tot beste skiregio van de  Duitse middelgebergten. Bovendien is Winterberg een sportstad van internationale allure.

De nationale en internationale sportvoorzieningen zijn tot ver buiten Duitsland bekend. Winterberg staat voor activiteit, beweging en kwalitatief hoogwaardige wintersportmogelijkheden.

Van januari tot februari ligt er met een zekerheid van negentig procent, een sneeuwtapijt van tien centimeter of meer in Winterberg. Meer dan 75 procent van de totale neerslag in de winter valt als sneeuw. Om deze van nature al hoge sneeuwzekerheid nog een handje te helpen, hebben de liftuitbaters de laatste jaren aanzienlijk geïnvesteerd in de uitbreiding van de besneeuwingsinstallaties. Zo’n 340 sneeuwkanonnen zorgen voor een optimale sneeuwzekerheid op meer dan 50 skipistes en 6 rodelhellingen. Dat zorgt samen voor maar liefst 35 kilometer besneeuwde pistes.

 Alpine skiën

IMG_3911_1
Paradijs voor skiërs

In het ‘Sankt Moritz van het Noorden’ is voor ieder wat wils.

Naast de sneeuwzekerheid, was het de omvang van het wintersportaanbod dat Ski Magazin, het grootste Duitstalige wintersportmagazine ertoe bracht om de Wintersport-Arena Sauerland de eerste plaats toe te kennen.

Het grootste gedeelte van dit aanbod bevindt zich in de Vakantieregio Winterberg: 81 afdalingen over een totale lengte van 45 kilometer, van makkelijk tot zwaar. Daaronder de steilste helling ten noorden van de Alpen. Een groot deel van de in totaal 56 liften, waaronder 12 stoeltjesliften, is aangesloten op een gemeenschappelijk ticketsysteem. De gebruikte keycards maken het mogelijk om niet alleen snel en zonder veel omhaal de toegangsbarrière te passeren. Ze zijn bovendien geldig in de zes grootste van de tien skigebieden in Winterberg. En dat ook nog eens ’s avonds. Er is hier 32 kilometer aan verlichte pistes, die op verschillende avonden  in de week stralen in het donker.

Winter na winter slalommen skiërs de pistes af, de ene keer losjes, dan weer met een enorme vaart, maar altijd veilig.

Toch hoef je geen uitblinker te zijn, om in Winterberg volop van de wintersport te genieten. Voor een succesvol begin of een come-back in de alpine skisport, kun je terecht bij  skischolen die in alle skigebieden te vinden zijn. Je hoeft niet eens onmiddellijk zelf materiaal aan te schaffen. Probeer alles eerst eens op je gemak.  Bij een van de vele verhuurbedrijven hier huur je het modernste materiaal.

Wat de groten doen, willen de kleintjes graag na doen. In de bontgekleurde kinderlanden is het leuk skiën leren. Op veel plaatsen brengt het ‘tovertapijt’ de kinderen weer veilig naar boven. Gemakkelijke beginnershellingen en kinderskicursussen zijn overal te vinden.

Snowboard en freeski

_MG_0100
Professionele funparks

Vette boards in prima poedersneeuw. In het skigebied Postwiesen en in de skiliftcarrousel, zijn funparks op internationaal wedstrijdniveau. Met jump-Lines, boxes, rails en wallrides – alles was het hart van een snowboarder sneller doet slaan. Losjes wat carven of cruisen kan ook goed in Winterberg.

In Winterberg vindt overigens geregeld de Snowboard Wereldcup plaats. Ook de Chill-and-Destroy-Tour doet geregeld Neuastenberg aan.

Voor wie (nog) niet kan snowboarden, zijn er speciale snowboardscholen. De skigebieden hebben zoveel ‘runs’, dat je ze niet eens allemaal op een dag kunt proberen. Bergop gaat het gemakkelijk in een van de vele stoeltjesliften. Snowboard-fun de Luxe!

 

Après-ski

Feesten tot je er bij neer valt? Op de versiertoer, lekker een glaasje drinken, of van de ene naar de andere kroeg slenteren? Ook dat hoort bij Winterberg. In 28 skihutten, heel veel andere bars en discotheken. Het aanbod is enorm: in meer dan 100 bars, discotheken, kroegen, clubs of restaurants, zijn de wintersporters na een dag op de piste van harte welkom. Hier kunnen feestgangers zich uitleven, boemelaars de stad doorkruisen en rustzoekers zich ontspannen bij relaxte muziek in sfeervolle gelegenheden.

Langlaufen

120202_Nordisch_0218
De stilte van het winterse landschap

Rustig glijden, in plaats van haasten, van de natuur genieten en je simpelweg gelukkig voelen. Dat beleven mensen die aan ‘nordic sports’ doen, zoals langlaufen. Langlaufen mag zich over een toenemende belangstelling verheugen. Prominente topsporters, modern en steeds beter worden materiaal en goede spoormachines die voor nog betere loipes zorgen, hebben daartoe bijgedragen.

Zacht kraakt de sneeuw onder de ski. Het enige geluid wat er te horen is. Je eigen ademt vormt wolkjes, die omhoog stijgen.

In Winterberg en omgeving ligt zo’n 170 kilometer aan goed onderhouden loipes. Veel daarvan zijn zorgvuldig nagemeten kwaliteitsloipes, die voldoen aan de standaarden van het Duitse Skiverbond (DSV). Een groot deel van de routes voert over het Astengebied en de Rothaarkam. Daar geniet de langlaufer zowel van gezonde beweging, als van indrukwekkende panorama’s.

 

Winterwandelen en sneeuwschoenwandelen

Wintertijd is wandeltijd. Dat gaat vooral op in de Vakantiewereld Winterberg. Al tijdens een kleine wandeling kun je hier van de natuur genieten en van de schitterende vergezichten in een heilzaam klimaat. Wandelend over een van de vele wandelwegen, zie je de natuur die zich in dit witte jaargetijde sprookjesachtig heeft uitgedost. De gecertificeerde premium-winterwandelwegen voeren door de mooiste stukken van de regio. De routes zijn geruimd, gewalst of aan de natuur overgelaten als sneeuwpad; maar altijd erg sneeuwzeker. Het is net waar de keus naar uitgaat.

Zoals ooit de ‘trappers’ in het Wilde Westen…

Een variant is het sneeuwschoenwandelen. Net als ooit de huidenjagers in het Wilde Westen, stappen sneeuwschoenwandelaars over de onberoerde, dikke sneeuwlaag. De schoenen zijn allang niet meer van hout en met vel bespannen, maar gemaakt van lichte kunststof.

Rodelen

Für Kleine und Große
Voor klein en groot

Wie wel van het winterse wit houdt, maar niet zoveel heeft met die lange latten, moet eens een rodelhelling opzoeken in de Vakantiewereld Winterberg. Daarvan raken niet alleen de ‘kids’ enthousiast. Met sleetjes, bob’s, gliders of net als de komiek Stefan Raab met een wok, ga je pijlsnel de piste af, op sommige plekken kun je ’s avonds rodelen.

Er zijn elf rodelhellingen, waarvan vijf met een besneeuwingsinstallatie en drie met baanverlichting. De rodellift brengt je weer gemakkelijk naar boven. Dikke pret is het rodelen met een grote, ronde, met lucht gevulde band, de snow tube, waarmee je op speciale snowtubingbanen een totaal nieuwe dimensie van rodelen beleeft.

Events und Sportanlagen

ARNDT_HUEBENBECKER_WC_W-berg_2013-14_268_©Dietmar_Reker
Sport en spanning

Evenementen en sportcomplexen
Jaar na jaar strijden de sterren van de sledesporten op de bobsleebaan Winterberg Hochsauerland om fracties van seconden. De baan behoort tot de modernste en de snelste ter wereld. Hier vinden topsportevenementen plaats, zoals wedstrijden voor de wereldbeker, Europese – en Wereldkampioenschappen. De baan is de thuisbasis van tal van succesvolle topsporters, zoals de wereldkampioene en Olympisch kampioene Sandra Kiriasis en oud-Europees kampioen René Spies. Een bezoek aan de bobsleebaan hoort er gewoon bij als je in Winterberg bent.

Een bezoek aan de bobsleebaan hoort er gewoon bij als je in Winterberg bent. Zo moet je beslist ook even naar de St. Georg springschans.

Traditie

Nostagie-Skirennen
Nostalgische skiwedstrijd

Het in de gemeente Winterberg gelegen dorp  Neuastenberg geldt als de wieg van de wintersport in West-Duitsland. Hoe de wintersport meer dan een eeuw geleden ooit begon en hoe de ontwikkeling daarvan tot nu toe is gegaan, wordt aanschouwelijk weergegeven in het West-Duitse Wintersportmuseum. Ter ere van deze geschiedenis houden de Neuastenbergers elke twee jaar een nostalgische skiwedstrijd.

Kijk voor informatie over sneeuwhoogtes, draaiende liften, winterwandelwegen, loipes en nog veel meer op http://nl.winterberg.de.